sâmbătă, 25 februarie 2012



Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Comentarii

Bulgaria: Personalul centralei nucleare Kozlodui, evacuat partial dupa o crestere a nivelului radiatiilor

de Catalina Ciociltan HotNews.ro
Miercuri, 27 aprilie 2011, 21:03 Actualitate | Internaţional

Centrala nucleara de la Kozlodui, Bulgaria
Centrala nucleara de la Kozlodui, Bulgaria
Foto: Agerpres
 Personalul reactorului 5 al centralei nucleare Kozlodui din Bulgaria a fost evacuat, marti, dupa ce a fost detectata o crestere a nivelului radiatiilor gazelor rare. Evacuarea a avut loc in jurul orei 10:45 marti si a fost revocata inainte de orele 18, atunci cand situatia s-a normalizat, a anuntat managementul centralei. Incidentul nu a cauzat nicio pagauba, relateaza Novinite.

Incidentul s-a produs dupa repunerea in functiune a reactorului 5, care a fost inchis pentru reparatii anuale pe 24 aprilie, unde s-a inregistrat un nivel crescut de radiatii, din cauza unei concentratii crescute de izotopi xenon (Xe-133). Radiatiile gamma din zona ermetica a reactorului au depasit cu 10% limita admisa.

Toti angajatii centralei care se aflau in zona au fost testati, rezultatele indicand ca niciunul dintre ei nu a fost expus la radiatii peste limita normala. Sectiunile din afara zonei ermetice au fost de asemenea, monitorizate insa nu a fost inregistrata nicio crestere semnificativa a nivelului de radiatii, evaluat in urma incidentului la 0 pe scara INES.

In prezent, centrala Kozlodui dispune de reactoarele 5 si 6 de 1000 mw, dupa ce guvernul bulgar a decis inchiderea a patru reactoare cu o putere de 440 mw fiecare la solicitarea UE, in cadrul negocierilor de aderare la UE.

Incidentul de la centrala nucleara Kozlodui vine dupa ce Wikileaks a dezvaluit o telegrama a Ambasadei americane la Sofia, care sustine ca sefii centralei nuclare au fost amenintati ca vor fi concediati daca nu pastreaza tacerea in privinta unui incident care a avut loc la data de 1 martie 2006.

Sistemele de protectie ale reactorului numarului 5 de la centrala nucleara de la Kozlodui, folosite pentru inchiderea centralei in caz de urgenta, au fost inoperabile in urma unei pene electrice survenite la 1 martie. Desi Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a catalogat incidentul ca fiind relativ minor, guvernul bulgar nu a dat detalii legate de cauza incidentului.


http://www.youtube.com/watch?v=chr1JtYm-Zg

Scurgere radioactivă la centrala nucleară Fukushima

Aproximativ 8,5 tone de apă radioactivă s-au scurs dintr-un reactor al centralei nucleare nipone Fukushima Daiichi, avariată de seismul din martie 2011, dar lichidul nu a părăsit incinta reactorului, anunţă agenţia Kyodo.
Scurgere radioactivă la centrala nucleară Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)





















Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), a comunicat că scurgerea a avut loc la Reactorul 4. Problema a fost descoperită marţi seara şi a fost rezolvată rapid.
Accidentul de la Fukushima Daiichi, produs în urma cutremurului şi tsunamiului din martie 2011, este cel mai grav dezastru nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina), în 1986.
Imediat după seism, Reactorul 1 a explodat. Pe 14 martie, a explodat Reactorul 3, iar pe 15 martie a avut loc un incendiu la Reactorul 4.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu